close

25 kenmerken van vintage stijl #1

25 kenmerken van vintage stijl (deel 1)

Vintage staat voor kleding- en meubelstukken en andere producten uit de periode tussen 1920 en 1980. Deze stijl is de afgelopen paar jaar ontzettend populair geworden. Grote winkelketens doen graag mee aan deze trend door ook producten in deze stijl op de markt te brengen. Daarnaast wordt vintage vaak verward met retro, de stijl met drukke prints uit de jaren ‘70. Hierdoor kan het lastig zijn om de echte vintage stijl te herkennen. Daarom zetten wij de kenmerken van een vintage stijl voor je op een rij.

1. Speciaalzaken

Kleding en meubelstukken in de originele vintage stijl vind je niet zomaar in een grote winkelketen. Ga hiervoor naar de speciaalzaken of evenementen waar deze producten worden verkocht.

2. Eigen stijl

Van elke vintageproduct is een gelimiteerde oplage verkrijgen, vaak zelfs maar één als je het over kleding hebt. Dat komt omdat het originele producten uit de vorige eeuw zijn, waar niet veel meer bewaard van is gebleven.

3. Prijs

Vintage kleding is over het algemeen wat duurder dan bijvoorbeeld een jurk van de H&M. En voor een vintage kast betaal je op z’n minst een paar honderd euro. Zie dit als een investering, want naarmate de jaren verstrijken, zal de waarde van het product ook alleen maar hoger worden. Dit kan in je voordeel werken wanneer je het product in de toekomst zelf nog wil verkopen.

4. Kwaliteit

Wat je ook aanschaft, je bent verzekerd van een goede kwaliteit van het materiaal. Die ene Chanel-tas gaat tenslotte niet voor niets al zo lang mee.

5. Vintage kleuren

Vintage kleding is verkrijgbaar in alle kleuren. Maar verwacht ook uniek kleurgebruik met bijvoorbeeld okergeel, oranje, pasteltinten of juist een combinatie van deze kleuren.

6. Materialen

Vintagekleding is vaak gemaakt van polyester of nylon. Deze stoffen waren goedkoper in de productie. Meubelstukken in de originele vintage stijl herken je vaak aan het gebruik van minimaal bewerkt hout. Hierdoor zijn de nerven van het hout ook vaak goed te zien in deze meubelstukken.

7. Geen decolleté bij vintage

Bij een vintagejurk zal je niet gauw een diepe decolleté aantreffen. Dit paste niet in het tijdsbeeld van de jaren ’50. De kledingstukken voor vrouwen zijn voorzien van een hoge hals.

8. Vrouwelijke vormen

Hoewel de jurken zijn afgesloten met een hoge of dichte hals, is er wel ruimte voor vrouwelijke vormen door de strakke taille en de wijd uitlopende rokken. 9. Recyclen Een vintage stijl is ook een bewuste en duurzame stijl. Door het product opnieuw te gebruiken, draag jij bij aan een beter milieu.

10. Eenvoudig combineren

Vintage wordt vaak gezien als tijdloos. Hierdoor is het eenvoudig om bijvoorbeeld een vintage tas te combineren met jouw nieuwe jas volgens de laatste mode.

11. Breien

Vroeger was breien hip. Iedereen maakte haar eigen kleding en woonaccessoires. Benieuwd naar voorbeelden? Vraag aan familieleden of zij nog enkele creaties op zolder hebben liggen.

12. Kunst en vintage

Wil je graag je huis versieren met vintage kunst? Ga dan op zoek naar pop art, of vintage afbeeldingen van steden en reclame van etenswaren en verzorgingsproducten. Ben je benieuwd naar meer kenmerken? Lees dan hier deel 2 van dit artikel.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page