close

25 kenmerken van vintage stijl #2

25 kenmerken van vintage stijl (deel 2)

De vorige keer noemden wij al een aantal onderdelen van de vintage stijl, zoals de kleuren en vormen van vintage kleding. Maar er is nog zoveel meer te vertellen over deze stijl. Daarom deel 2 van de kenmerken van de vintage stijl.

13. Accessoires

Opvallen mag. Hiervoor gebruik je accessoires zoals grote zonnebrillen, armbanden, opvallende haarbanden en strikken.

14. Kuiven en lippenstift

Naast grote accessoires mag ook in de make-up worden uitgepakt. Mannen dragen hun haar in een grote kuif (á la Grease) en vrouwen pakken flink uit met rode lipstick.

15. Rock ’n roll is vintage

Denk je aan vintage, dan denk je aan jukeboxen, Coca Cola en rock ’n roll. In Nederland zijn er een aantal restaurants ingericht volgens de vintage stijl waar je kunt genieten van een cola en kunt swingen op de muziek uit de jukebox, zoals 50’s Diner in Eindhoven en Gateway Diner in Almere.

16. Decoratie

Woningen worden gedecoreerd met grote opvallende vazen, maar ook met tegeltjes met wijze spreuken of Delfts blauw.

17. Speelgoed

Speelt je kleine neefje tegenwoordig het liefst alleen maar met de iPad? Vroeger was dat wel anders, toen vermaakten kinderen zich urenlang met houten puzzels, trekpaarden, ganzenbord, tollen en domino.

18. Beauty en vintage

Schoonheidsproducten werden vast ook al gebruikt door je oma en je moeder, maar nog steeds zijn rode nagellak, rode lippenstift en krullers te vinden in onze make-up tasjes. Mannen stijlen het haar met veel wax. Wil je graag als man eerst je kapsel goed laten stylen? Dan ben je bij een klassieke barbier aan het goede adres.

19. Kleinere maten

Heb je een vintage kledingstuk gevonden in jouw maat? Maar zit het toch enorm strak? Maak je geen zorgen, je bent niet ineens een flink aantal kilo’s aangekomen. Vroeger werd er, vooral in Amerika, een ander matensysteem gehanteerd. Hierdoor is de M van vroeger een XS van nu. Nadeel hiervan is dat de originele vintage kleding vaak alleen meer in kleinere maten verkrijgbaar is.

20. Vintageprints

Ook prints dragen bij aan de authentieke vintage stijl. Denk hierbij aan polkadots op de jurken en bloemen op de kopjes en schotels van menig servies. Loop een rondje door de kringloopwinkel en je weet precies wat wij bedoelen!

21. Etenswaren

Maak de vintage inrichting van je woonruimte af met weckpotten, gevuld met ouderwets snoep zoals platte lolly’s met bloemopdruk, kauwgomballen, Haagsche hopjes en wijnballen.

22. Kousen

Spreken we nu van ‘hoog water’ wanneer de broek hoog zit en de kousen duidelijk zichtbaar zijn, vroeger was dit helemaal hip bij de heren. Pantalons of spijkerbroeken werden gecombineerd met duidelijk zichtbare kousen met prints als lijnen en ruiten.

23. Vinyl

Mp3’s en cd’s? Echt niet! Muziek wordt beluisterd door middel van langspeelplaten, oftewel vinyl. Een platenspeler vind je bij de kringloopwinkel voor een schappelijke prijs. Blader dan ook gelijk even door de bakken met platen, wie weet welke classics je allemaal tegenkomt.

24. Iconen

Ben je op zoek naar meer inspiratie rondom deze stijl? Sterren als Marilyn Monroe en Elvis Presley worden vaak gelinkt aan vintage. Zoek naar afbeeldingen van deze iconen en je weet precies wat wij bedoelen op het gebied van kleding, haar en make-up voor de vrouwen.

25. Films

Vroeger draaiden de films niet om special effects en 3D. In de vintage films (zoals Grease, Mary Poppins, Sound of Music en Sissi) draait het voornamelijk om het spel, de zang en de dans van de hoofdrolspelers zelf.

Deel 1 van het verhaal gemist? Klik dan hier om naar het artikel te gaan.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page