close

Is vintage tweedehandskleding?

vintage-en-tweedehandskleding

Is vintage tweedehandskleding?

Wanneer je een kringloopwinkel binnenstapt hoor je vaak de term ‘vintage’ vallen. Ook wanneer je online op zoek gaat naar vintage producten is dit vaak aan tweedehands gelinkt. Maar vintage betekent niet gelijk tweedehands en vice versa.

Origineel of namaak

Vintage staat voor bijvoorbeeld kleding, schoenen en accessoires afkomstig uit de periode 1920 – 1960. Wanneer je iets voor je garderobe koopt in een speciaalzaak, dan kan je bijna zeker zijn dat je een echt tweedehands vintage kledingstuk te pakken hebt. Kijk voor de zekerheid nog wel naar het label of daar het logo van de designer staat aangegeven. Maar er is ook vintage kleding verkrijgbaar dat na deze periode is gemaakt. In dit geval spreken wij niet van echte vintage, maar van kleding met een vintage look. Deze kleding wordt ook gemaakt door grote winkelketens. Blijf daarom altijd kritisch als je online kleding koopt van een particulier. Ziet het kledingstuk er ongedragen en iets te nieuw uit, of hangt er een prijskaartje aan van een hedendaagse modeketen? Betaal dan niet de hoofdprijs.

Prijzen

Voor vintage kleding betaal je gemiddeld wel iets meer dan de hedendaagse kleding, maar met geluk vind je ook kledingstukken voor een paar euro op de rommelmarkt. Waarom betaal je in speciaalzaken vaak wat meer? Omdat je een uniek stuk in handen hebt. Waarschijnlijk ben jij straks de enige die rondloopt in die ene pantalon. Originele vintage kledingstukken zijn vaak alleen te vinden in de kleinere maten, want vroeger werd er weinig tot geen kleding gemaakt voor de grotere maten. In vergelijking met de vorige eeuw zijn mensen nu langer en steviger. Er zijn tegenwoordig (ook online) genoeg winkels te vinden die plussize jurken en rokken verkopen, volledig gemaakt volgens de originele vintage stijl.

Artiesten

Het dragen van vintage kleding is al een aantal jaar helemaal hot. Renée Zellweger en Sienna Miller verschenen al in vintage jurken op de rode loper en ook steeds meer artiesten en bekende modebloggers dragen vintage kleding. Hierdoor hijsen niet alleen jongeren zich graag in vintage kleding, maar ook voor kinderen is er tegenwoordig online en bij de speciaalzaken genoeg te vinden.

Combineer vintage

Heb je binnenkort een belangrijk sollicitatiegesprek of een feestje, maar weet je niet wat je aan moet trekken en heb je geen budget voor een totaal nieuwe outfit? Combineer dan je mooiste vintage kledingstuk met andere hedendaagse topstukken. Zoals die ene broek met wijde pijpen met een bloesje van de Zara, of een zwart jurkje van de H&M met een schoudertas van Chanel.

Bretels

Ook bij de heren is de vintage trend niet onopgemerkt gebleven. Steeds meer mannen kiezen ervoor om hun haar te laten knippen en baard te laten scheren bij een barbier voor een vintage look. Ook combineren zij hun hedendaagse outfit bijvoorbeeld met vintage bretels en jackjes.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page