• Print
close

Wat is vintage?

wat-is-vintage

Wat is vintage?

De laatste paar jaren lijkt het wel op vintage hipper is dan ooit. Je hebt vast wel eens op Facebook een evenement voorbij zien komen als een vintagesale. Hier scoor je de mooiste kleding, schoenen, tassen en sieraden. Ook voor je interieur zijn er genoeg meubelstukken verkrijgbaar in vintage stijl . Maar een duidelijke definitie van vintage is er eigenlijk niet.

Unieke stijl

Wat je ook koopt, vintage draait voornamelijk om een unieke stijl. Wanneer je een shirtje koopt bij bijvoorbeeld de H&M, Zara of Primark is de kans groot dat er honderden anderen rondlopen met hetzelfde kledingstuk. Met vintagekleding is de kans dat er nog een persoon rondloopt met hetzelfde shirtje minimaal. Deze kleding is al een aantal jaren oud, denk rustig aan een jaar of dertig, er worden dus geen nieuwe exemplaren meer van gemaakt. Hetzelfde geldt voor de originele vintagemeubelen, bijvoorbeeld van het Nederlandse merk Gispen. Wil je graag je huis compleet inrichten in deze stijl? Houd dan rekening met een intensieve zoektocht, maar aan het eind van de rit heb je ook zeker een woonruimte met een unieke uitstraling.

Oud, maar niet dof

Vintage staat naast uniek dus ook voor een aantal jaar oud. Maar dat betekent niet dat het ook maar gelijk oude troep is. Deze tweedehands producten worden alleen verkocht als ze van hoogwaardige kwaliteit zijn, zoals designerkleding van Chanel, Hermes en Gucci. De kledingstukken zijn eenvoudig op te leuken met accessoires, zoals een riem in de taille of een broche.

Retro en antiek?

De termen retro, antiek en vintage worden vaak in één zin genoemd. Echter is dit niet hetzelfde. Antieke producten zijn van voor 1920, de retrostijl kan gelinkt worden aan de jaren ’70 en als we het over vintage hebben gaan we een flink eind terug in de tijd en spreken we over de periode tussen 1920 en 1960. Vintageproducten kopen Wil je graag vintageproducten aanschaffen? Struin dan het internet eens goed af naar rondreizende winkels (de zogeheten pop-up stores) waar je kleding, schoenen en accessoires aan kunt schaffen. Vaak betaal je een vaste prijs per kilo. Verwacht hier niet alleen kleding van de grote bekende merken, maar ook van de minder bekende designers. Daarnaast zijn er diverse webwinkels waar je een groot assortiment aan vintage kleding kunt vinden. Meubelen vind je via webshops en speciaalzaken.

Herken vintage

Bij vintage betaal je niet alleen voor het unieke product, maar ook voor het merk. Wees dus altijd scherp of je met een echt product te maken hebt. Let op details in de afwerking, zoals de plaats van sluitingen als ritsen en knopen. Deze zitten bij kledingstukken zoals jurken vaak aan de zijkant. Een ander onderdeel van deze afwerking is dat er bij jurken en rokken een onderjurk of onderrok vastgenaaid zit aan het geheel.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page